BARRY CALLEBAUT SSC
SYLWETKA FIRMY
Barry Callebaut, z siedzibą główną w Zurychu w Szwajcarii, jest wiodącym na świecie producentem wyrobów czekoladowychni kakaowych. Firma powstała w 1996 roku z połączenianbelgijskiego producenta czekolady Callebaut i francuskiej firmy Cacao Barry. Zajmuje się pozyskiwaniem i przetwarzaniem ziarnankakaowego oraz produkcją najwyższej jakości produktów czekoladowych, w tym nadzień czekoladowych oraz dekoracji. Swoim zasięgiem obejmuje cały świat — zarówno pod kątem ilości nowoczesnych zakładów produkcyjnych, jak i krajów, do których dostarcza produkty.
Łódzka fabryka to drugi co do wielkości zakład produkcyjny firmy Barry Callebaut. To tu, od 1995 roku powstaje ulubiony przysmak milionów ludzi na całym świecie – czekolada wytwarzana w formie płynnej oraz stałej. Jest to drugi co do wielkości zakład w Europie należący do firmy Barry Callebaut, w którym pracuje ok. 300 osób w takich obszarach, jak: obsługa produkcji, logistyka, zapewnienie jakości, obsługa klienta. Fabryka wspiera rynek lokalny, jak również eksportuje produkty do innych krajów.
W 2015 roku firma uruchomiła w Łodzi Centrum Usług Wspólnych (SSC), które jest integralną częścią i głównym wsparciem biznesowym dla firmy w takich obszarach, jak: Finanse, IT, Master Data, Obsługa Klienta, HR oraz Logistyka.
Rozwój i sukces firmy oparty jest na czterech filarach: Ekspansja, Innowacja, Zarządzanie Kosztami oraz Zrównoważona Produkcja Kakao.
WYRÓŻNIENIE W KATEGORII - Najlepszy Pracodawca Łódzkiego Klastra ICT - firma nie rywalizuje w tej kategorii konkursu.
PROGRAM STAŻOWY - firma nie rywalizuje w tej kategorii konkursu.